Veelgestelde vragen omtrent leggende hennen

Vrijdag 14 mei 2021
Wij krijgen regelmatig vragen over het voeren van hennen zodra ze de volwassen leeftijd bereiken en met het leggen van eieren beginnen. Hieronder een handig overzicht:

Op welke leeftijd leggen hennen eieren?
De eiproductie komt bij vrijwel alle kippen op gang na het bereiken van de volwassen leeftijd; vanaf ca. 18 weken. Dat is het moment om over te schakelen van Start & Grow naar een legvoer. De hoogste productie vindt plaats tussen de 25-35 weken en zal daarna geleidelijk afnemen, afhankelijk van o.a. voeding en verzorging, het ras en de hoeveelheid daglicht.
 
Wat te voeren aan leggende hennen?
HAVENS Scharrel-Meel en –Korrel zijn uitgebalanceerde en complete legvoeders met zeer hoge waarden van o.a. vitaminen en mineralen. Ze bevatten véél goed verteerbare eiwitten en extra aminozuren; diverse granen, groenvoeders en peulvruchten, waardoor opname en vertering worden gestimuleerd; én extra calcium uit 3 natuurlijke calciumbronnen voor een sterke eischaal.  
Heeft de klant bij omschakeling van Start&Grow naar een legvoer nog wat opfokvoer over? Dit kan gewoon opgevoerd worden met toevoeging van wat extra grit ter ondersteuning van een goede eischaal.
 
Wel of geen grit bijvoeren?
Zowel Scharrel-Korrel als Scharrel-Meel bevatten voldoende calcium voor een prima eischaal. Voor oudere hennen en bij warm weer (wanneer de dieren vaak minder eten) kan het echter raadzaam zijn om calcium, in de vorm van grit, bij te voeren. Dit geldt ook voor hennen die relatief zware eieren leggen en/of voor eenden en ganzen ter voorkoming van botontkalking.

Hebben jullie ook een GMO-vrij voervariant?
Jazeker, sind 2020 hebben wij ook een GMO-vrije variant van onze bestseller Scharrel-Meel in het assortiment. Dit legvoer zonder ingrediënten met gentechniek heet Scharrel-Meel NG (NG staat voor non-GMO).
Het heeft verder dezelfde eigenschappen:

 
  • Mooie grove structuur voor een rustige opname, ter bevordering van het scharrelen en een goede activiteit van de spiermaag
  • Volledig pluimveemeel voor alle leggende kippen en vogels - van begin tot einde leg
  • Kan ook gevoerd worden aan dieren die niet (meer) aan de leg zijn
  • Met veel goed verteerbaar eiwit, extra aminozuren en een ruime vitaminering
  • Bevat extra calcium uit 3 natuurlijke calciumbronnen voor een optimale eischaal
  • Dé ideale basis voor een lekker gezond eitje!